Norsk forum for Tupperware Velkommen til din Tupperware ressursside - Alt du trenger til kjøkken, husholdning og hele familien.

Kompenes hemligheter…

Mange tror kanskje det er vanskelig å lage komper, og mange tror det tar en hel dag. Det var før tuppermetoden. Her finner du de beste triksene for å lage de beste kompene!

Det finnes like mange fordommer omkring kompelaging som det finnes oppskrifter, og de fleste mener til eksempel at man kun kan benytte en sorts poteter. Det er også vanlig å oppgi ca. mål slik at du må gjette deg frem til den perfekte blandingen.
De av oss som kanskje ikke er så erfarne kompemakere vil derfor i mange tilfeller backe ut nesten før potetene er skrelt. Jeg oppdaget tidlig at Tupperware hadde løsningen som kunne hjelpe mange.

Oppskriften
Denne oppskriften blir til ca. 20 tennisballstore komper også kalt kompetter. Dette er en middag til alle sammenhenger som skulle rekke til en stor familie bestående av 4 voksne og to barn.
Det er selvfølgelig som i alle sammenhenger noen få ting man trenger, og det er følgende.

Ingredienser:

 • 2 kg ferdigskrelte poteter
 • 1 pk. potetmos
 • 250 gr. salt kjøtt (Lammekjøtt eller trimmings)
 • 250 gr. hvetemel
 • 100 gr. havregryn
 • 2 ts. salt

Utstyr:

 • Gryte ca. 5 liter
 • Kokevann som inneholder 1 ts. salt pr. liter vann
 • Hullsleiv
 • Potetskreller
 • Rørebolle med sil
 • Rørebolle 7,5 liter
 • Vekt
 • Quick Chef mixer
 • Kniv og skjærebrett

Fremgangsmåte
Det kan være smart å sette over gryten med vann allerede etter før potetene er skrelt siden dette må være kokende når kompene skal oppi.

Sånn tidsmessig så vil vannet normalt være klart når kompene er klare for koking.

Man må naturlighvis skrelle potetene, og man trenger altså 2 kg ferdigskrelte poteter til denne oppskriften.

Når man er ferdig med skrellejobben kutter man alle potetene i mindre biter. Og det holder normalt sett å kutte dem i fire biter.

Man fyller så Quick Chef mixeren halvfull med poterer, eller mindre og sveiver ca. 32 ganger.
Dette kan man justere som man vill, da det blir tyngre å sveive med mye oppi mixeren.

De ferdig hakkede potene putter man oppi Rørebollen med sil slik at noe av potetvannet kan siles bort. I gamle dager brukte man klede for å gjøre dette, men man har heldighvis fått noen bedre hjelpemidler i dag.

Når alle potenene er hakket til mos i Quick Chef mixeren og silt av i Rørebolle silen så helles alt sammen over i den store Rørebollen på 7,5 liter. Denne er nyttig slik at man kan ha plass til å blande alle ingridiensene sammen.

Nå tilsetter vi hvetemelet, havregryn, salt, og en halv pakke potetmos. Og dette blandes godt sammen med de hvispene du fikk utlevert ved fødselen, nemlig hendene. Husk å vaske deg godt først, eller eventuelt benytte engansghansker.

Vi må så gjøre en vurdering på hvor bløt blaninger er. Er deigen for bløt må det tilsettes mer potetmos til den har en passende konsistens som kan formes til baller.

Man kan rett og slett bare prøve seg litt frem, og det er ikke farlig å få for mye potetmos, men det skal ikke være nødvendig med mer enn 1 pk. Potetmosen er et hurtig alternativ til «lang siling» eller «vriding i klede» som man måtte gjøre i gamle dager. Havregrynene er et triks vi tilsetter for å gi en lettere konsistens på kompene slik at de ikke kan brukes som kanonkuler eller slå en mann i hjel med.

Nå er det tid for den morsomste delen av jobben; vi skal forme kompene til baller (PS: ikke kast dem etter noen, dette er ikke snøballer). Om man er usikker på hvor mye man skal bruke til hver kompe kan man dele deigen opp i 20 emner og det samme med kjøttet. Kjøttet i sentrum, inni ballen og man former dem lett til baller med hendene.

Det er en fordel å ha våte hender siden deigen er ganske klissete og ville ellers klebe seg mye mer til hendene uten.

De er nå klare til å legges i kokevannet. Det er viktig at de plasseres i en ring, rundt kanten slik at de ikke umiddelbart kommer i kontakt med hverandre.

Dette er viktig siden de ellers ville feste seg til hverandre. Etter noen sekunder i det kokende vannet vil de stivne og da kan du legge neste lag oppå.
Når alle kompene er plassert i gryten må vannet koke opp igjen, og så skrur man ned på varmen slik at det bare småkoker (les: syder).

Kompene skal nå stå i en time og puttre i fred og ro.

NOTAT:
Kurt Eriksson fra Farsund, forfatteren av boken «Den grå juvel» forteller at de første Norske kompene i historien ikke engang inneholdt poteter. Den eldste omtalen av en kompelignende rett fant Eriksson i en ordbok fra 1646. Den definerte ”comperdøsen” som en blanding av fisk blandet med mel, løk, koriander og andre urter. Ifølge Eriksson må veien ha vært kort til å tilsette potet, da den kom til landet på 1700-tallet.

Serveringstips
Kompene bør serveres varme, og det er mange populære tilbehør. Selv så foretrekker jeg vanlig sukker og smeltet smør. Mange bruker bare smør, og noen foretrekker rørte tyttebær, mens andre vil ha smør med løk oppi.

Noen bruker stekt fleskt ved siden av og noen koker til og med vanlige poteter, gullerøtter og kålrabi sammen med kompene som nytes sammen med kompene. Noen koker også ekstra kjøtt sammen med kompene.

Det finnes altså utrolig mange forskjellige alternativer, og jeg anbefaler også stekte komper om du har noen igjen etter festmåltidet. Du skjærer dem rett og slett i skiver og og steker dem i smør.

Kjært barn
Har mange navn, og «komper» kalles også for komle, komla, ball, potetball, potitball, raspeballer, potetknødel, komperdøser og klubb. Komper er faktisk ikke så særnorsk heller når alt kommer til alt, og er nasjonalrett i Litauen.

Vel bekomme…

– Er det noe du lurer på kan du enten kontakte meg eller bruke kommentarfeltet under her!

Gå ikke glipp av en eneste nyhet om Tupperware

                Skriv inn din epost-adresse i feltet her,
                så sender vi deg nyhetsvarsel...

Diskuter eller gi din mening