Norsk forum for Tupperware Velkommen til din Tupperware ressursside - Alt du trenger til kjøkken, husholdning og hele familien.

Advarer mot plastbokser

Advarer mot plastbokser
De aller fleste tenker ikke over det, men det finnes utrolig mange forskjellige og til dels farlige kjemikalier som er blandet i de mest dagligdagse produktene vi bruker. Isolert sett og i små mengder gjør sannsynligvis ikke disse stoffene noen skade, men nå advarer mattilsynet mot engangs emballasje.

Plastmateriale som ikke er laget spesielt til matlaging eller oppbevaring av mat vil kunne overføre helseskadelige stoffer til mat og drikke. Til og med brusflaskene vi alle trodde var så trygge bør man i følge Julie Tesdal Håland i mattilsynet kun benytte til det de er laget for. Det er ikke noen konkrete beviser for at migrasjon vil oppstå i alle tilfeller og rådet er derfor å bruke flaskene til det den er brukt til før. Vannflasker til vann og saftflasker til saft.

Mange bruker også gamle isbokser, plastspann og bærkurver til å oppbevare matrester. Slik emballasje er i utgangspunktet ment for engangsbruk. Produktene bør ikke gjenbrukes til kontakt med andre næringsmidler enn det som de opprinnelig var fylt med. Isbokser er i tillegg gjerne laget spesielt for kalde næringsmidler. Varm mat kan føre til migrasjon (utskillig av stoffer) eller økt migrasjon av stoffer i boksen. Gjenbruksflasker skal heller ikke fylles med andre næringsmidler enn det som ble tappet på dem fra mineralvannprodusentens side.

Tupperware er et produkt som regnes som det tryggeste alternativet da disse produktene ikke inneholder giftstoffer. Tupperware er også merket med glass- og gaffelsymbolet som er ett av flere merkealternativer som blir stadig mer utbredt på skåler, bokser og esker av plast.

NRK sendte for noen dager siden en fin reportasje om såkalt redesignet mat her: FBI ekstra: Oppbevaring av mat. Denne viser en rekke sider av vårt forhold til matrester og dagligvarenæringens håndtering av problemet. Artikkelen om hva slags emballasje man bør styre unna ble publisert av NRK: Puls her.

Gå ikke glipp av en eneste nyhet om Tupperware

                Skriv inn din epost-adresse i feltet her,
                så sender vi deg nyhetsvarsel...

Kommentarer

4 kommentarer til “Advarer mot plastbokser”
 1. Anna sier:

  Her møter Tupperware seg selv i døren når de på bloggen «Advarer mot plastbokser» hevder at «Tupperware er et produkt som regnes som det tryggeste alternativet da disse produktene ikke inneholder giftstoffer». På en annen side hos twforum.no står følgende å lese: «Polykarbonat er et sterkt og holdbart plastmateriale som da inneholder bisphenol A. Noen studier har i den senere tid signalisert at det kan være en risiko for migrasjon ved høye temperaturer, men myndigheter (både i USA, European Food Safety agency, etc) har godkjent bruken av polykarbonat. Tupperware har også helt uavhengig gjort analyser som fastslår at det ikke medfører noen risiko i bruken av våres produkter.»

  Hva kan man stole på? At man bruker det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A / Polykarbonat, eller at man ikke gjør det? At mengden som benyttes den ene dagen ikke er skadelig men den neste dagen er det helt forferdelig? Er holdbarheten av produktet viktigere enn helsa vår (polykabonat gjør materialet mer slitesterkt)? Jeg vil heller kjøpe et produkt som varer i 5 år i stedet for 20 år hvis det ikke tilfører mine barn – eller oss foreldre, hormonforstyrrende stoffer. Vi må ikke se bort fra at forskning har påvist at bisfenol A – som finnes i alt som er laget av polykarbonat (PC), kan påvirke nervesystemet, gi endret atferd, endre utvikling av prostata og urinrør, gi mulige forstadier til kreft i prostatakjertelen og brystkjertelen (brystkreft). (Kilde: Forbrukerportalen.no og Matportalen.no) Det er i tillegg bekymring rundt at stoffet kan påvirke menneskers forplantningsevne. (kilde: Helsedirektoratet)

  Tupperware benytter forøvrig IKKE polykarbonat i tåteflasker eller leketøy, og denne uken er det vedtatt et forbud i hele EU mot bruk av bisfenol A (et stoff i all polykarbonat) i tåteflasker. Hva da med Tupperwares egen påstand om at «Tupperware har også helt uavhengig gjort analyser som fastslår at det ikke medfører noen risiko i bruken av våres produkter.”? En floskel?

  At Tupperware var tidlig ute med å fjerne polykarbonat (PC) fra tåteflasker og leker er prisverdig, og er overførbart til ALLE Tupperware-produkter, hvis de ønsker å ta forbrukeren på alvor.

  • Hans E. sier:

   Hei,

   Beklager litt sent svar her, men vi har blitt nødt til å søke råd hos Tupperware sentralt for å kunne gi et korrekt svar.

   Dine tanker omkring denne problemstillingen er absolutt interesant og det bør komme tydeligere frem, endten det er bra eller dårlig hva ting inneholder.

   Vi kommer tilbake med et svar så snart vi har mer informasjon.

   • Theamor sier:

    Takk til Anna for bra innlegg. Det har vel gått et år siden denne meldingen ble posted. Hva ble svaret? Er det PC i resten av tupperware sine produkter?

    • TWFORUM sier:

     Vi har sendt flere henvendelser til Tupperware sentralt angående denne problematikken, men vi har dessverre ikke klart å få noe respons.

     Vi har også publisert følgende artikler om dette emnet:

     http://www.twforum.no/1497/er-tupperware-farlig/
     http://www.twforum.no/2032/farlige-tateflasker-forbys/

     Vi har altså ikke fått noe annet konkret informasjon enn hva som står i de aktuelle artiklene og dersom det er ønskelig med ytterligere avklaring om dette emnet så anbefaler vi at det rettes en henvendelse til Tupperware Nordic i Danmark.

     Tupperware Nordic har en egen side på Facebook her: http://www.facebook.com/TupperwareNordic

     Vi har videre oppfordret alle til å kontakte oss på nytt dersom de mottok informasjon som viser at våre publikasjoner er feil. Men siden vi ikke har hørt noe fra noen må vi nesten forholde oss til det vi har fått.

     Håper det var til hjelp :)

Diskuter eller gi din mening