Norsk forum for Tupperware Velkommen til din Tupperware ressursside - Alt du trenger til kjøkken, husholdning og hele familien.

En fyrstelig kake

Fyrstekake skal være en fyrste verdig i smak og konsistens og Tupperware gir deg hjelpemidlene som gjør det enklere å få et fantastisk resultat. Dette er kanskje ikke blandt de mest kompliserte oppskriftene man kan gi seg i kast med, men likefullt er det flere ting man kan gjøre for å få det absolutt beste resultatet.

Fyrstekaken kom til Norge rundt 1860 da en konditorlærlingen ved Erichsens konditori i Trondheim tok med seg en oppskriften hjem. Lite har vel endret seg siden den gang, men vi har nok fått litt flere flere hjelpemidler.

For å lage denne kaka etter tuppermetoden (den enkleste) trenger du dette utstyret :

  1. Silikonform Rund 2,4 liter – til å steke kaka i stekeovnen i.
  2. Micro Pluss kanne – for å temperere smøret i mikroen
  3. Vekt – for å veie riktig mengde ingredienser.
  4. Quick chef – til å røre sammen smør og sukker.
  5. Slikkepott – for å få alt ut av beholderne.
  6. Eggedeler – for å skille eggeplomme og hvite.
  7. Teskjemål.
  8. Bolle – til å ha eggeplommer i.
  9. Speedy chef – til å piske eggehvitene i.
  10. Maksi rørebolle – Blande deigen i.
  11. Multikvern – til å male mandlene i.
  12. Bakeunderlag – til å arbeide og rulle deigen på.

Vi trenger også følgende ingredienser:

Til Kakedeig
– 200 gram smør
– 200 gram sukker
– 4 eggeplommer
– 250 gram hvetemel
– 3 teskjeer vaniljesukker
– 2teskjeer bakepulver

Til Fyll
– 200 gram mandler
– 200 gram melis
– 4 eggehviter

Så setter vi i gang.
Jeg liker å sitte i sofaen når jeg skal male mandler. Det kalles da håndarbeid.
Utrustet med en stor langpanne med høy kant, altså en sånn som følger med komfyren.

Jeg setter så Multikverna oppi langpanna og kan male mandlene uten å smule i sofaen.
Og slik kan jeg sitte og male masse mandler i ro og fred mens jeg ser på tv. Det er jo også en av fordelene med Multikverna at den ikke bråker så mye og den er veldig behagelig å bruke.

Deigen.
Neste forberedelse er å skille egg. For i kaka skal vi bruke eggehvitene i fyllet og plommene i deigen. Pass på at det ikke kommer plomme i eggehvitene, for da blir de ikke stive.
Legg skilte hviter rett i Speedy Chef, og plommene i en liten bolle.

Sett på stekeovnen på 175 grader og finn frem risten som du skal sette formen på under steking.

Nå kan du enten bruke rom temperert smør eller temperer det hurtig i Micro Pluss kannen.

Fremgangsmåten jeg bruker er følgende:

  1. 200 gram smør i Micro Pluss kannen, varmes i mikroen i maks ett minutt.
  2. Bruk nå slikkepotten og få alt over i Quick Chef, her brukes knivene.
  3. Rør rundt slik at smøret blir fordelt i beholderen.
  4. Tilsett 200 gram sukker og rør videre til sukker og smør er nesten hvitt.
  5. Nå kan du tilsette en eggeplomme av gangen og røre mellom hver plomme.
  6. Ta så slikkepotten og flytt alt over i en Maksi rørebolle.

Så rører du inn alt bakepulveret og vaniljesukkeret, men melet tilsettes litt etter litt med omrøring i mellom hver gang.

Ta nå deigen ut på bake underlaget, og del den opp i 4 like biter. Dette fordi du skal spare ¼ til å lage gitter på toppen av kaken med. Nå kler du kakeformen inni med deig, også opp langs kanten.

For å lettere gjøre dette arbeidet kan du faktisk benytte et Tupperware «Avanti» glass som kjevle.

Så var det fyllet.
Da skal du først piske de eggehvitene som du plasserte i Speedy Chef, det er fort gjort, her er det ikke mange sekunder før hviten er stiv nok til at du kan snu hele bollen.

Tips du kan bruke om du har problemer med å få stive eggehviter.
1. vask bollen du skal piske i med litt eddik.
2. Ha i en klype salt.

Nå tar du 200 gram melis i Maksi rørebolle og blander sammen med 200 gram malte mandler.
Så tar du de stivpiskede eggehvitene oppi og blander alt sammen.
Denne blandingen fylles oppå deigen som du kledde silikonformen med.

Prøv å rulle lange tynne pølser som du lager et gitter av oppå kaka.
Eller legg klumper med deig oppå, som et alternativ.

Sett kaken på risten og risten plasseres nederst i ovnen. Temperatur 175 grader og steke tid cirka 40 minutter.

Et tips : om du synes kaken blir for brun før den er ferdig stekt, så legg over et silikon bakeunderlag. Du tester kaken ved å stikke inn i kaken med en rå stiv spagetti. Får du mye deig på pinnen/ spagettien, må kaken stå litt til.

Når kaken er ferdig stekt, ta den ut sammen med risten og la den kjøle seg ned.

Det endelige resultatet
Når kaken endelig er ferdig så er på tide å få den over på et fat.
En smart måte å få kaken raskt og enkelt over på et fat er å ta lokket til Maksi rørebolle og legg over kaken i formen. Snu så kaken slik at det er silikon fomen som er øverst.
Da kan du ta av silikon fomen, du har nå en kake med bunnen opp. Ta det kakefatet du vil ha kaken på å legg oppå kaken. Snu kaken en gang til og da har du rett side opp, liggende pent på fat.

Kaken kan også fryses.
Lykke til.

Gå ikke glipp av en eneste nyhet om Tupperware

                Skriv inn din epost-adresse i feltet her,
                så sender vi deg nyhetsvarsel...

Kommentarer

3 kommentarer til “En fyrstelig kake”
  1. Tone Breaker sier:

    Flott artikkel :)

    Hvor lang tid tar det egentlig å lage dette fra A til Å da?

    Mvh.
    Tone

  2. Anette sier:

    Er jo ganske billige på butikken også disse fyrstekakene da :P

    Men så var det kozen da :)

  3. Irene sier:

    Hei

    For å lage kaken fort, finn frem alle ingrediensene.
    Det går ikke mer enn max 30 minutter for å lage kaken.

    Så ca 40 min til steking.

    Denne kaken er en stor fykstekake, kan godt fryses i halve eller kvarte deler.

    Formen rommer 2,4 liter.

    Og når vi baker selv, har vi kontroll over alle ingredienser.

Diskuter eller gi din mening